Ensimmäisen farkkumekon tarina

Miten syntyi MEA:n ensimmäinen farkkumekko, ja kuinka farkkumalliston tarina alkoi?

Joskus mekko on alku jollekin suuremmalle. Opiskellessani vaatetusalaa erään kurssin tuotoksena oli kierrätetystä farkusta valmistettu mekko. Tästä kuvassa olevasta mekosta tuli lempivaate, ja se kulki mukanani monta kesää. Ajatus farkkumekosta jäi itämään mielen pohjalle, ja konkretisoitui vuosia myöhemmin MEA upcycle studion kierrätysfarkusta valmistetussa mallistossa.

Olen aina pitänyt tärkeänä ympäristöstä huolehtimista sekä ihmisten välistä oikeudenmukaisuutta. Opiskellessani vaatetusalaa 2000-luvun alkupuoliskolla minua vaivasi kahteen eri suuntaan repivä tunne. Toisaalta olin kiinnostunut muodista, vaatteista ja niiden ilmaisuvoimasta, mutta minua painoivat jo silloin tiedossa olevat ongelmat vaatetehtaissa tapahtuvista ihmisoikeus- ja ympäristörikkomuksista.

Oman mallistoni kehittely alkoi pikkuhiljaa. Valmistuttuani ensin artesaaniksi ja sen jälkeen muotoilijaksi, työskentelin työvaatteita valmistavassa yrityksessä. Eräänä päivänä muistin kaapin perällä lojuvat rikkinäiset ja pieneksi käyneet farkut. Muistin myös lempimekkoni ja onnistumisen tunteen, joka mekon tekemisestä oli seurannut. Kaivoin farkut esille, ja tällä kertaa tähtäimessäni oli valmistaa mahdollisesti myös sarjatuotettava, monentyyppiselle vartalolle ja moneen käyttöön sopiva vaate. Syntyi CYCLE2 -malliston ensimmäinen tuote, tunika.

Aloitin osa-aikaisena yrittäjänä vuonna 2012, ja vuonna 2017 ryhdyin kokoaikaiseksi yrittäjäksi. Ajan kuluessa mallisto on täydentynyt esimerkiksi hameella, takilla ja paidalla. Kuitenkin ajatus malliston takana on pysynyt samana, valmistaa ekologista vaatemallistoa, josta on iloa monissa arjen ja juhlankin hetkissä.