Huomaamaton farkkujen paikkaus

Minulle on moni harmitellut kuinka farkut kuluvat aina ensimmäisenä puhki haaroista. Nyt kannustankin kaikkia pidentämään lempifarkkujen elinkaarta, ja nappaamaan tästä ohjeet kuinka voit korjata reiän!

Tällä tekniikalla korjattu paikka sulautuu hyvin kankaaseen, kuvassa korjatut farkut.

Tässä aloitustilanne. Toiselta puolelta farkut olivat menneet jo paljon rikki, ja toisellakin puolella takasaumaa oli jo pieni reikä. Mitä pikemmin hajonneen kohdan korjaa, sitä helpompaa korjaaminen tietenkin on.

Tässä paikkaamisen tavassa oleellista on käyttää muutamaa eri sävyistä lankaa. Sävyt kannattaa valita vastaamaan tumminta, vaaleinta ja keskisävyistä kohtaa kankaasta. Tässä erimerkkikuvassa on isoja lankarullia, koska MEA:lla kuluu eri sinisen sävyjä paljon. Pienet kangaskaupan lankarullat käyvät myös oikein hyvin.

Aluksi kannattaa myös siistiä rikkoontuneen kohdan reunoista hapsut pois.

Eri sävyisten lankojen lisäksi tarvitset myös silitettävää tukikangasta tai palan farkkukangasta.

Silitettävää tukikangasta voi käyttää jos rikkinäinen kohta ei ole kovin suuri. Parhaiten tähän sopii kangaspohjainen tukikangas, siis sellainen missä kangas on kudottu langoista. Toinen vaihtoehto on kuitupohjainen tukikangas, jossa pohjakangas on harsomaisempaa. Kangaspohjainen tukikangas on tukevampaa, ja sopii tähän tarkoitukseen paremmin.

Farkkukangasta puolestaan kannattaa käyttää jos housuihin on ehtinyt tulemaan jo suuri reikä. Tällöin kannattaa valita mahdollisimman hyvin housujen väriin sopiva sävy. Jos kangas on vielä jo hivenen pehmennyttä, esimerkiksi vanhoista housuista, niin aina parempi.

Näissä housuissa paikkaan pienemmän reiän tukikankaan avulla, ja isomman farkkukankaalla.

Silitettävä tukikangas kiinnitetään housujen nurjalle puolelle. Paina kangasta silitysrautaa liikuttamatta, ilman höyryä noin 10 sekuntia. Tukikankaan ja silitysraudan väliin kannattaa laittaa silkki- tai voipaperi, jotta liima ei tartu silitysrautaan.

Farkkukankaasta leikataan vähän reikää suurempi pala, joka kiinnitetään nurjalle puolelle nuppineuloilla. Kannattaa huomioida, että rikkoontunutta kohtaa ei tässä vaiheessa venytä, vaan kiinnittää kankaan niin että housujen muoto pysyy tasaisena.

Tässä vaiheessa pala kannattaa ensin ommella kiinni reiän reunoja pitkin keskisinisellä sävyllä.

Ja nyt päästään sitten ompelemaan! Tarkoituksena on ommella rikki menneen kohdan päälle tiheästi tikkiä edestakaisin, ja täyttää reiän kohta ompeleilla. Ompelun suunnaksi otetaan farkkukankaassa oleva vino kankaan sidoksen linja.

Jos sinulla on ompelukone, jossa ns. kirjontaohjelma ja -paininjalka, tässä kannataa käyttää niitä. Silloin pääset liikuttelemaan helposti kangasta eteen ja takaisin. Homma hoituu myös tavallisella ompelukoneella (kuvassa) ompelemalla eteenpäin ja pakittamalla sitten taas takaisin päin.

Ideana tässä tekniikassa on se, että ompeleet saadaan sulautumaan mahdollisimman hyvin kankaaseen. Ompeleminen kannattaa aloittaa ensin tummalla sävyllä, sitten muutamien tikkausten jälkeen siirtyä keskisiniseen sävyyn, jota tulee eniten, ja lopuksi viimeistellä kokonaisuus vaalean sävyisellä langalla.

Ompele reilusti rikki menneen kohdan yli niin pitkälle kuin huomaat, että kangas on heikentynyt. Muuten housut voivat menevät rikki paikatun reiän vierestä.

Tässä lopputulos. Pienen reiän kohdasta tuli todella huomaamaton, ja suurempikin korjaus sulautuu housuihin melko hyvin! Korjauksen jälkeen housut voi vielä silittää, jolloin kangas ja ompeleet asettuvat paikoilleen.

Nyt lempifarkut saivat vielä lisäaikaa, etkä joudu vielä vaatekaupoille. Vaatteen käyttöiän pidentäminen on aina ekologista, koska mitä pidempään vaatteita käytät, sitä pienemmäksi sen aiheuttama ekologinen rasitus ja hiilijalanjälki muodostuvat per käyttökerta. Vaatteiden korjaaminen kannattaa aina!

MEA upcycle studion oman malliston tuotteet valmistetaan uudelleenkäytetystä farkkumateriaalista, eli vaatteista jotka tekstiilinkeräyksessä ja lajittelussa todetaan käyttökelvottomiksi esimerkiksi rikkoontumisen takia. Näin farkut saavat vielä uuden elämän, ja valmistuksen aikana niihin sitoutuneet resurssit jatkavat kierrossa.
Tutustu MEA:n koko mallistoon tästä!


Jos kaipaat farkkujen korjaukseen kokonaan uutta ilmettä, kurkista tästä ilmaiset ohjeet farkkujen kuviopaikasta!

Kuviopaikka farkusta