Vastuullisuus – MEA:n näkökulma

Vaate- ja tekstiiliteollisuuden vastuullisuudesta puhutaan paljon tällä hetkellä. Se voi tarkoittaa monenlaisia asioita – mikä on MEA:n näkökulma vastuullisuuteen?

MEA:n takana toimiva yrittäjä Elina Korri osallistui Vaatevallankumousviikolla paneelikeskusteluun, jossa pohdittiin vastuullisuuden monia puolia. Keskustelussa oli mukana vaatetusalan ammattilaisia erilaisista lähtökohdista, ja jokainen heistä toteutti vastuullisuutta omalla tavallaan. Olikin hienoa nähdä kuinka monta eri näkökulmaa vastuullisessa vaatetuksessa voi olla. Osallistujien toiminnassa nousivat esiin mm. seuraavat asiat: vaatteen ompelu Suomessa, luomupuuvillan käyttö, heikommassa asemassa olevien henkilöiden työllistäminen ulkomailla, vaatelainaamon toiminta, kierrätysmateriaalin käyttö ja käsittely, vaatteiden pitkäikäisyys ja huolto ja näiden huomioiminen jo suunnittelun aikana….

Kaikki nämä näkökulmat ovat vastuullisia omalla tavallaan, ja onkin kuluttajan omista arvoista kiinni mitä hän pitää tärkeimpänä.

Vaatevallankumouksen paneelikeskustelussa tuotiin esiin vastuullisuuden eri näkökulmia. Kuva Mikko Vares.

MEA käyttää tuotteissaan uudelleenkäytettyä tekstiiliä. Tämä tarkoittaa, että materiaaliksi päätyvä vaate on elinkaarensa päässä, rikki, tahrainen tai muuten käyttöön sopimaton. Vaatteeseen on sitoutunut sen valmistuksen aikana paljon resursseja, esimerkiksi puuvillan kasvatuksessa tarvitaan paljon vettä ja lannotteita. On tärkeää, että nämä resurssit saadaan pidettyä kierrossa mahdollisimman pitkään.

On arvioitu, että yhden puuvillakilon tuottamiseen kuluu noin 10 000 litraa vettä. Tämä on valtava määrä, ja riittäisi esimerkiksi yhdelle henkilölle juomavedeksi yli 18 vuodeksi. Farkkukankaan paksuudesta, farkkujen mallista ja koosta riippuen yksien farkkujen valmistamiseen kuluu siis noin 5000-11000 litraa vettä. Monilla puuvillan tuotantoalueilla kasvia joudutaan kastelemaan, ja näillä aluella makeasta vedestä on muutenkin pulaa.

Puuvillapelto, kuva Unsplash.

Nykyisin kapeissa ja tiukoissa farkuissa käytetään elastaania, joka tekee kankaasta joustavaa. Elastaanin käyttöön liittyy kuitenkin ongelmia, ja sen vaikutuksista vaatteisiin ja niiden kierrätettävyyteen voit lukea lisää täältä.

MEA hankkii materiaalinsa, eli käytetyt farkut pääasiassa kahta kautta: ostamalla Nextiili-pajasta kierrätyskeskukseen ja kirpputoreille kelpaamatonta, esimerkiksi rikkoutunutta farkkua, tai ottamalla vastaan suoraan kuluttajilta heille rikkinäistä ja tarpeetonta vaatetta. Nextiilin kanssa yhteistyötä tekemällä tuetaan myös työllistävää toimintaa.

MEA on yhden naisen yritys, ja tuotteet ommellaan Orivedellä. Ostamalla suomalaista työtä varmistat reilut olosuhteet työn tekijälle, veroeurot jäävät Suomeen, ja lisäksi tuet ammattitaidon sekä käsityöperinteen säilymistä Suomessa.

Vastuullisesta vaatteesta puhuttaessa on tärkeää ottaa huomioon myös vaatteen käyttöikä. Siihen vaikuttavat paitsi materiaalin ja työn laatu, myös vaatteen muotokieli ja trendit. MEA:n vaatteet on suunniteltu niin, että ne ovat helposti yhdistettävissä moneen eri arkiasuun, ja asustamalla sopivat myös rentoihin juhliin. Lisäksi ne ovat muodoltaan ja yksityiskohdiltaan ajattomia, ja kestävät katsetta sesongista toiseen.

“The most sustainable garment is the one already in your wardrobe”
– Orsola de Castro

MEA:lle vastuullisuus tarkoittaa siis luonnonvarojen säästämistä uudelleenkäytettyä materiaalia käyttämällä, kotimaista työtä ja vaatteiden pitkäikäisyyden huomioimista. Tapoja olla vastuullinen on monia muitakin, ja kuluttajan on vaatteen ostotilanteessa usein hankala selvittää mitä vastuullisuus millekin yritykselle tarkoittaa. Ovatko ne aitoja tekoja vai viherpesua ja sanahelinää?

Verkkokauppa Weecos, jossa myös MEA:n tuotteet ovat myynnissä, on lanseerannut omat vastuullisuusleimansa, jotka ovat oiva työkalu vastuullisuuden eri tapojen selvittämiseen yrityksien kohdalla. Jokaisen merkin kohdalla on tarkkaan määritelty mitä kriteerejä on täytettävä kunkin leiman kohdalla. Tämä helpottaa selvitystyötä vaate- ja asusteostoksilla huomattavasti.

MEA:n tuote on saanut Weecos verkkokaupassa nämä vastuullisuusleimat

MEA:n vastuullisuusleimoista löytyvät seraavat:
– Tuotanto-olot varmistettu
– Valmistettu Suomessa
– Korjauspalvelu
– Kuluttajan ylijäämä (tämä tarkoittaa materiaalia)
– Käsintehty
– Valmistetaan tilauksesta
– Uniikkikappale
– Vegaani

Oletko sinä miettinyt mitkä ovat sinulle tärkeitä arvoja, ja mihin järjestykseen ne laittaisit vastuullisuutta miettiessäsi? Onko sinulle tärkeää suomalainen työ, vai voiko vaate olla myös Euroopan sisällä, tai kenties Kaukoidässä valmistettu, kunhan työolot ovat turvalliset ja työntekijälle on maksettu riittävästi? Entäpä mitä ajatuksia sinulla on vaatteen käyttöiän tai materiaalin suhteen?

Näitä asioita kannattaa pohtia seuraavan kerran ostoksilla käydessä.