MEA ja farkkujen elastaani

Yksi useimmin toistuvista puheenaiheista MEA:n asiakkaiden kanssa on farkkujen elastaani, siis se kuitu, joka tekee farkuista joustavat.

”Onko MEA:n tuotteissa käytetty sitä vanhaa kunnon farkkua?”
”Voinko tuoda sinulle käytettäväksi sellaista uutta joustofarkkuakin?”


Nykyään peruskuluttajan, etenkin naisten, on vaikeaa löytää farkkuja, jotka olisivat 100% puuvillaa. MEA käyttää tuotteissaan uudelleenkäytettyä farkkukangasta, joten on luonnollista, että myös MEA:lle tulee paljon joustavaa farkkua. Käytännössä olen kuitenkin huomannut, että samaan tuotteseen ei voi käyttää sekä paksua, joustamatonta farkkua, että ohutta joustavaa farkkua. Niinpä olenkin suunnitellut tuotteet niin, että niissä käytetään niihin parhaiten sopivia materiaaleja.

Elastaani on joustava tekokuitu, jonka ansiosta esimerkiksi nykyiset kapeat ja tiukat farkut ovat yleensäkään mahdollisia. Tällaisissa housuissa käytettävä kangas on usein myös perinteistä farkkua ohuempaa, ja siksi se rikki kuluu nopeammin. Olisi ekologista, että vaate kestäisi mahdollisimman pitkään, siksi nopeasti rikki kuluvat joustofarkut ovat ongelmallisia.

Nykyinen farkkumuoti olisi mahdotonta ilman elastaania. Kuva Unsplash.

Farkkujen kuluessa rikki takamuksesta tai haaroista niissä on usein vielä hyväkuntoiset lahkeet. MEA:n valikoimassa tätä joustavaa materiaalia hyödynnetään esimerkiksi topeissa ja kevyemmissä hameissa. Joustofarkun käyttäminen uudelleen on järkevää myös sen takia, että elastaani estää tekstiilin mekaanisen kierrätyksen aiheuttamalla ongelmia repimiskoneissa. Tässä menetelmässä kierrätettävä kangas revitään jälleen kuiduksi, ja käytetään uudelleen.

Sopivaan tuotteeseen valittu, uudelleenkäytetty joustofarkku tekee vaatteen käytöstä mukavaa. Lisäksi hieman ohuempi materiaali sopii esimerkiksi rypytyksiin paremmin. Tukevammissa tunikoissa ja takeissa käytetään puolestaan joustamatonta, paksua farkkua.

MEA:n tuotteita, joissa on käytetty uudelleenkäytettyä joustofarkkua

Elastaanin ongelmallisuudesta on ollut paljon keskustelua viime aikoina, ja esimerkiksi Helsingin Sanomat on kirjoittanut siitä tämän jutun. Toisaalta asiat ovat harvoin mustavalkoisia, ja Suomen Tekstiili ja Muoti liiton Anna-Kaisa Auvisen kirjoituksessa on myös hyviä näkökantoja.

Tekstiilin elinkaaren pidentäminen pienentää sen hiili- ja vesijalanjälkeä sekä vähentää jätteen määrää, joten oltiinpa elastaanista mitä mieltä tahansa, sitä sisältävien materiaalien uudelleenkäyttö on ekologista.

MEA siis käyttää materiaalina, ja myös ottaa vastaan elastaania sisältäviä farkkuja. Rikkinäisyys tai tahrat eivät haittaa kunhan vaate on pesun jäljiltä. Farkkuja voi tuoda esimerkiksi erilaisiin designtori-tapahtumiin, joissa MEA on mukana, tapahtumista kuulet seuraamalla Facebookia ja Instagramia.