Kosken kupeessa

Kaksi valmistamaani pukua olivat esillä Pirkanmaa muotoilee VII -näyttelyssä Tampereella.

Pirkanmaa muotoile VII -näyttelykokonaisuus koostui Wool Works -näyttelystä, joka toteutettiin Modus ry:n ja walesilaisen MaP -järjestön yhteistyönä, ja Moduksen järjestämästä Finlaysonin alueen 200-vuotisjuhlaa kunnioittavasta Kosken kupeessa näyttelystä.

Valitettavasti näyttely ehti olla avoinna vain kolme päivää kunnes se jouduttiin koronavirustilanteen takia sulkemaan. Onneksi näyttelystä on tehty nyt videotallenne, ja kuka tahansa pääsee nauttimaan näyttelyn annista! Valmistamani teokset löydät videolta n. 18 minuutin kohdalta.

Katso video tästä.
https://www.youtube.com/watch?v=5HEB60_JM4s&feature=youtu.be

Pirkanmaa muotoilee VII / Kosken kupeessa. Teokset Virtaus ja Suunta, Elina Korri 2020

Näsijärveltä Pyhäjärvelle virtaava Tammerkoski on antanut voimansa teollistuvalle Tampereelle, ilman Tammerkoskea kaupunki ei olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi. “Virtaus” -niminen teos sukeltaa mukaan Tammerkosken veden liikkeisiin. Farkkukankaan huolittelemattomat reunat elävät kuten vesi, kankaan purkautuessa tulevat esiin valkoisten kudelankojen “kuohut”

“Virtaus”, Elina Korri 2020

Tammerkosken juoksu perustuu korkeuseroon Näsijärven ja Pyhäjärven välillä. Korkeuskäyrien avulla maan muodot hahmottuvat kolmiulotteiseksi kaksiulotteisessa kartassa. “Suunta” -nimisessä teoksessa metalliniiteistä muodostuu topografisia viivoja. Teoksessa käytetyt koristeniitit kertovat myös alueen historiasta, ensimmäisenä Tammerkosken rannalla sijaitsivat Finlaysonin kehruukoneiden konepaja ja valimot.

Teosten materiaalina on käytetty uudelleenkäytettyä farkkukangasta sekä teollisuuden ylijäämää olevia vaatteissa käytettäviä koristeniittejä. Farkku materiaalina käy myös omanlaistaan vuoropuhelua teollistuneen Tampereen historian kanssa – onhan kestävä farkkukangas valmistettu alunperin nimenomaan työvaatekankaaksi.

“Suunta”, Elina Korri 2020

Kuvat: Laura Tammisto, Studio Torkkeli Oy