Kosken kupeessa

Kaksi valmistamaani pukua ovat osa Kosken kupeessa -näyttelyä.


”Kosken kupeessa -näyttelyn teema on rakentunut Tampereen teollistumisen ja alueen historian ympärille ja se on samalla kunnianosoitus Tampereen historiaan suuresti vaikuttaneelle 200-vuotiaalle Finlaysonin alueelle. Näyttelyn teema on haastanut eri muotoilualojen tekijät mukaan oman osaamisalueensa näkökulmista ja inspiraatiota heidän teoksilleen ovat antaneet niin alueen punaiset tiilet kuin vieressä virtaava Tammerkoskikin.”

Pirkanmaa muotoilee VII / Kosken kupeessa. Teokset Virtaus ja Suunta, Elina Korri 2020

Näsijärveltä Pyhäjärvelle virtaava Tammerkoski on antanut voimansa teollistuvalle Tampereelle, ilman Tammerkoskea kaupunki ei olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi. “Virtaus” -niminen teos sukeltaa mukaan Tammerkosken veden liikkeisiin. Farkkukankaan huolittelemattomat reunat elävät kuten vesi, kankaan purkautuessa tulevat esiin valkoisten kudelankojen “kuohut”

”Virtaus”, Elina Korri 2020

Tammerkosken juoksu perustuu korkeuseroon Näsijärven ja Pyhäjärven välillä. Korkeuskäyrien avulla maan muodot hahmottuvat kolmiulotteiseksi kaksiulotteisessa kartassa. “Suunta” -nimisessä teoksessa metalliniiteistä muodostuu topografisia viivoja. Teoksessa käytetyt koristeniitit kertovat myös alueen historiasta, ensimmäisenä Tammerkosken rannalla sijaitsivat Finlaysonin kehruukoneiden konepaja ja valimot.

Teosten materiaalina on käytetty uudelleenkäytettyä farkkukangasta sekä teollisuuden ylijäämää olevia vaatteissa käytettäviä koristeniittejä. Farkku materiaalina käy myös omanlaistaan vuoropuhelua teollistuneen Tampereen historian kanssa – onhan kestävä farkkukangas valmistettu alunperin nimenomaan työvaatekankaaksi.

”Suunta”, Elina Korri 2020

Kuvat: Laura Tammisto, Studio Torkkeli Oy